Suïcide bevorderd door straling

donderdag, 13 februari 2020 - Categorie: Artikelen

Bron: www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/suicide-bevorderd-door-straling~b968f2d0/
18 maart 2000

Uit de oude doos en toen zelfs in de Volkskrant

Beroepsmatige blootstelling aan elektromagnetische straling vergroot de kans op zelfdoding, in het bijzonder onder jongere werknemers. Dat concluderen de Amerikaanse epidemioloog David Savitz en medewerkers van de universiteit van North Carolina uit een nieuwe studie onder employees van vijf grote elektriciteitsbedrijven in de VS....

De Amerikaanse epidemiologen gebruikten bestaand onderzoeksmateriaal, een groep van bijna 139 duizend werknemers die tussen 1950 en 1986 als elektricien of als onderhoudsmonteur van hoogspanningsleidingen werkten of die in een elektriciteitscentrale werkzaam waren. Dezelfde groep werd eerder gebruikt om uit te zoeken of blootstelling aan straling de kans op leukemie of op hersentumoren vergroot.

Ditmaal keken Savitz en collega's naar zelfdoding. 536 Personen bleken zelfmoord te hebben gepleegd; elektriciens tweemaal en onderhoudsmonteurs van hoogspanningsleidingen anderhalf maal vaker dan in de controlegroep het geval was. Bij werknemers van elektriciteitscentrales bleek het zelfdodingsrisico 30 procent lager uit te vallen.

De onderzoekers vonden ook een relatie met de (geschatte) mate van blootstelling aan elektromagnetische straling: hoe hoger de dosis in het jaar voorafgaande aan de zelfdoding, des te groter het risico.

De relatie was nog sterker bij werknemers onder de 50 jaar die, aldus Savitz en collega's, kwetsbaarder lijken voor de effecten van elektromagnetische straling.Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie