Uw smartphone verbruikt meer energie dan een koelkast

zondag, 02 februari 2020 - Categorie: Artikelen

Bron: www.energievergelijken.net/uw-smartphone-verbruikt-meer-energie-dan-een-koelkast
jan. 2020

De gemiddelde consument staat er nooit bij stil: maar hoeveel verbruikt een smartphone eigenlijk? Het is niet zo dat u onmiddellijk aan uw energierekening merkt dat de smartphone een aantal keer aan de lader heeft gehangen, maar wie naar het totale verbruik kijkt, ziet hoeveel een smartphone daadwerkelijk aan energie verbruikt.

Niet enkel opladen
Onze smartphones en tablets verbruiken niet alleen energie tijdens een oplaadsessie. Ook het bekijken van YouTube-video’s, het aanpassen van documenten, het opslaan van bestanden op Google Drive, of zelfs een onschuldige Tweet versturen kost een flinke hoop energie. Dat komt omdat al deze data verzonden en ontvangen meot worden door wifi-hotspots en 3G-masten. Vervolgens worden onze gegevens opgeslagen in enorme hallen vol computerservers. Daar staan computerservers dag en nacht aan. Alleen maar om de gebruiker dag en nacht te kunnen voorzien van alles wat maar draadloos is. Vooral het koelen ervan vreet energie.

Meer verbruik dan een koelkast
Volgens Mark Mills, die onderzoek deed naar het energieverbruik van smartphones, verbruikt een smartphone meer energie dan een koelkast. Smartphones zijn regelrechte energievreters.

Wie een iPhone gebruikt, verbruikt jaarlijks in ieder geval 360 kilowattuur (kWh) elektriciteit. Daarmee verbruikt het meer dan een niet-zuinige koelkast. Mills nam in het onderzoek overigens niet de 500 kWh op, die het kost om een smartphone te produceren.

Groen?
Het opladen van uw smartphone kost ongeveer 3,3 kilowattuur. De andere 356,7 kilowattuur zijn ‘verborgen’ energiekosten. Door het totale smartphonegebruik vervuilen we het milieu, omdat de meeste datacenters niet groen werken. Wel is er een opmars van groene datacenters te zien. Voor nu is dat toekomstmuziek.

Wat kost een oplaadsessie?
Voor u persoonlijk kost het opladen van uw smartphone niet zoveel. Volgens een consumentenplatform voor energiezaken is de iPhone 5 bijvoorbeeld geen energieverslindend apparaat. Jaarlijks kost het opladen van deze smartphone maar 75 eurocent per jaar. Maar het totale energiegebruik, is zo groot als dat van de stad Dordrecht. Daar moeten we ons als energieverbruikers wel van bewust zijn.

Milieuvriendelijker
Toch kunnen smartphones en tablets milieuvriendelijker en duurzamer zijn dan andere apparaten. Tegenwoordig kan men de energieverslindende televisie vervangen door een tablet, waarop digitale TV kan worden gekeken. Datzelfde geldt voor niet-energiezuinige computers. Door kleinere apparaten te gebruiken, zoals een smartphone of iPad, kan er daadwerkelijk bespaard worden op de energierekening. En dan wordt het voor de consument interessant.Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie