10 jaar GSM, wat weten we nu ?
woensdag, 20 oktober 2004 - Categorie: Artikelen
Pas in 1994 is in Nederland begonnen met het grootschalige gebruik van digitale mobiele communicatie.
Voor 1994 bestonden er reeds analoge telefoonnetwerken, die zelfs teruggingen tot net na de tweede wereldoorlog. Sinds 1949 hadden we een handmatig OLN netwerk (operators nodig) en vanaf 1980 een automatisch netwerk, ATF-1, ATF-2 en uiteindelijk ATF-3.
Zie kwertie.nl/telecom/mobiel.asp
Met de komst van GSM in 1994 werd het ATF-3 netwerk afgebouwd en het is in 1999 buiten werking gesteld.
Het heeft even geduurd voor heel Nederland volgebouwd was met GSM zendmasten, maar een paar jaar na 1994 was het zover en kon iedereen in Nederland zijn GSM telefoon overal en nergens gebruiken.
Hoewel er al sinds de tweede oorlog onderzoeken gedaan zijn waarbij schadelijke niet-thermische (anders dan opwarming) effecten van de hoogfrequente straling aangetoond zijn, is het gehele GSM netwerk zonder enige kritiek uitgerold.
Uit relatief recente onderzoeken blijkt ook nog eens dat het menselijk lichaam veel gevoeliger is voor gepulste straling, zoals die bij GSM, UMTS, DECT, C2000 en WiFi gebruikt wordt.
Tot 1994 hadden we het analoge ATF netwerk, dat ongepulste straling geeft (net als radio- en TV-zenders) en pas vanaf 1994 is feitelijk een nieuwe periode gestart waarin miljoenen mensen blootgesteld worden aan gepulste straling.
De eerste resultaten worden bekend
Duitse artsen die zich afvroegen of het wel verantwoord was om GSM zo grootschalig te introduceren, zonder enig vooronderzoek, hebben in 1994 een 10-jarig onderzoek gestart onder 1.000 inwoners van een plaatsje in Duitsland. In 2004 zijn de resultaten bekend gemaakt en die zijn niets anders dan schokkend: Er blijkt 3x vaker kanker op te treden bij de inwoners die binnen een straal van 400 meter van een zendmast wonen. Tevens blijkt dat de mensen op 8,5 jaar jongere leeftijd reeds kanker krijgen. Zie Onderzoeken/84
In Zweden hebben onderzoekers ook een 10-jarig onderzoek gedaan en daaruit blijkt dat mensen die regelmatig telefoneren 3,9x vaker tumoren op de hoorzenuw in het oor krijgen dan mensen die niet of nauwelijks mobiel bellen. UMTS%20in%20de%20media/76
Tevens zijn er inmiddels ruim duizend (huis)artsen, medisch specialisten en professoren die allen menen dat deze zendmasten zeer veel ziektes veroorzaken en dat mensen daardoor veel vaker kanker krijgen op jongere leeftijd. Zelfs hersenbloedingen en hartinfarcten worden nu bij jongeren geconstateerd.
Zie Onderzoeken/88
En dan zijn er in 2004 ook al ruim honderd kinderartsen die ook van de politiek maatregelen eisen: Ook zij zien dat kinderen veel en veel vaker ziek worden, en dat het vaak ook ernstige ziektes betreft.
Onderzoeken/89
Verder onderzoek
Wanneer vervolgens gekeken wordt naar de vele onderzoeken die gedaan zijn naar de veiligheid c.q. schadelijke effecten van hoogfrequente gepulste straling, dan vliegen de studies die schadelijke effecten aantonen je letterlijk om de oren. Onderzoeken/83
Conclusie
De conclusie laat ik aan de lezer, maar ik denk dat we het eens zijn dat we wellicht iets te snel deze moderne communicatietechnieken omarmd hebben zonder eerst kritisch naar de mogelijke consequenties te kijken.
Zonder enig onderzoek over de mogelijke effecten van GSM-straling op de mens is in 1994 het GSM netwerk gelanceerd.
Nu, tien jaar later, lijkt het verhaal zich te herhalen: Zonder enig onderzoek (het TNO Cofam onderzoek negerend) wordt in 2004 het UMTS netwerk gelanceerd. Een groot verschil is dat UMTS i.v.m. de hoge datasnelheid een veelvoud aan zendmasten nodig heeft: 15.000 a 50.000 UMTS zenders versus de 10.000 GSM zenders.
TNO Cofam onderzoek: Onderzoeken/86
Moeten we de telecomproviders, de minister van Economische Zaken en van Volksgezondheid en de Gezondheidsraad kritiekloos geloven op hun blauwe ogen dat het met UMTS wel goed komt ?
Zie Artikelen/79
Moeten we accepteren dat ze een landelijk ''onderzoek'' naar de schadelijkheid c.q. veiligheid van UMTS zendmasten doen waarin u en ik ongevraagd de hoofdrol spelen: Wij, maar ook onze babies, kinderen, oma's en opa's zijn de proefpersonen in dit grootschalige onderzoek.
Als we de maatschappelijke en economische belangen van GSM en UMTS nu eens ondergeschikt hadden gemaakt aan het belang van gezonde burgers, dan had niemand in 2004 een GSM of UMTS-mobieltje gehad. Let wel: We hadden waarschijnlijk wel een landelijk dekkend draadloos communicatienetwerk gehad met bijbehorende mobieltjes, maar het zou dan gebaseerd zijn op een beproefde techniek die veilig bevonden is middels vele onderzoeken.
Mobiele telefonie en mobiele datanetwerken zijn ''big business''. Door van de telecomindustrie te eisen met een veilig en beproefd alternatief te komen, had men veel problemen kunnen voorkomen.
Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie