Nog sneller internet met 5G: tegen welke prijs? (150 tot 170% meer stroomgebruik)

zondag, 21 juli 2019 - Categorie: Artikelen

Bron: www.oneworld.nl/duurzaamheid/nog-sneller-internet-met-5g-tegen-welke-prijs/
16 juli 2019

Het nieuwe netwerk zal ruim dubbel zoveel stroom verbruiken als zijn voorganger

Als het om mobiel internet gaat, willen we meer, sneller en beter. 5G, dat momenteel wordt ontwikkeld, moet daarvoor zorgen. Maar het stroomgebruik dat ermee gepaard gaat is enorm. Hoe kunnen we dat binnen de perken houden?

Maurits Kreijveld

De meeste telecombedrijven hebben het al groots aangekondigd: 5G, de nieuwe generatie mobiel internet, is in ontwikkeling en doet naar verwachting vanaf 2021 haar intrede. Met 5G zullen allerlei nieuwe toepassingen mogelijk worden, zoals zelfrijdende auto’s of mobiel gamen op afstand. De opvolger van het huidige 4G-netwerk zal zo’n honderd keer sneller zijn, ongeveer zo snel als glasvezel, en er kunnen veel meer apparaten tegelijk op worden aangesloten.

Tegelijkertijd zijn er veel meer zendstations nodig, en zal het energieverbruik ongeveer verdubbelen als 5G eenmaal in gebruik is. In de stroom van ambitieuze plannen van ontwikkelaars en telecombedrijven om 5G-netwerken uit te rollen, horen we weinig zorgen over het hoge toekomstige energieverbruik.

Meer, sneller, beter
De komende jaren zullen talloze nieuwe toepassingen worden ontwikkeld, en al die nieuwe toepassingen zorgen voor enorme hoeveelheden gegevens die verstuurd en verwerkt moeten worden. Smart cities zullen vol komen te staan met afvalcontainers die zelf aangeven wanneer ze vol zijn (zoals in Den Haag in ontwikkeling is met T-Mobile) of lantaarnpalen die pas aangaan als er verkeer aankomt. Met gezondheid- en fitnesstrackers kun je straks je hartslag bijhouden, gezondheid meten of zorg op afstand creëren (zoals operaties op afstand uitvoeren of diagnoses stellen in rijdende ambulances, een pilot waar Philips, Vodafone en TU Eindhoven aan werken). Maar ook films kijken en gamen op groot scherm, in 3D en ultrascherp beeld of zelfs als hologram, behoren binnenkort tot de mogelijkheden.

De 5G-netwerken zullen 150 tot 170 procent méér stroom verbruiken dan 4G-netwerken

Praten over al die mogelijke toepassingen van 5G maakt bijna iedereen enthousiast. Maar er zijn ook zorgen over de impact die de uitrol van 5G-netwerken zal hebben: er zullen bijna vijf keer zoveel zendmasten nodig zijn (wel kleinere dan de huidige) en naar schatting 150 tot 170 procent méér stroomverbruik, dus ruim een verdubbeling ten opzichte van de huidige 4G-netwerken. Ook zal er overal in de steden gegraven moeten worden: de zendmasten zijn onderling verbonden met een glasvezelnetwerk om het enorme dataverkeer te kunnen verwerken.

En dat is alleen nog het energieverbruik van het mobiele netwerk: ook alle apparaten die 5G ingebouwd zullen hebben, verbruiken straks meer stroom. Zo zal je smartphone een nog grotere accu krijgen. De capaciteit van de smartphone is de afgelopen tien jaar al verdubbeld – je merkt dit verdubbelde energieverbruik alleen amper omdat er een grotere batterij inzit die je ‘s nachts oplaadt.

Zie verder de link bovenaan en zie ook:
www.ftm.nl/artikelen/amsterdamse-servers-stroomslurpers?utm_medium=social&utm_campaign=sharebuttonleden&utm_source=mail .Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie