De hetze van Hugo Kroeze

zaterdag, 01 juli 2006 - Categorie: Artikelen

Dr. ing. Hugo Kroeze, medisch technicus bij het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht, blijft de media bestoken met laster over www.stopumts.nl (zoals ''stopumts grossiert in baarlijke nonsens en kwalijke fabels''). Zijn mening verscheen al in o.a. het Reformatorisch Dagblad, Noordhollands Dagblad, Algemeen Dagblad, Eindhovens Dagblad, BN/De Stem en op de website van Webwereld. Hij ontkent doodleuk het wetenschappelijk vaststaande feit dat niet-ioniserende straling wél effecten heeft die niet thermisch zijn zoals in een magnetron. Hij brengt daarmee extra verwarring in de wereld, waardoor mensen die gezondheidsproblemen hebben en op een rationele wijze een verband ontdekken met elektromagnetische velden, nog meer dan voorheen hun toevlucht zoeken tot alternatieve geneeskunde en ook bij 'charlatans' (mensen die zonder enige kennis van zaken van alles vertellen en verkopen) terecht komen. Precies datgene waartegen Kroeze ageert.

De dichtheid van elektromagnetische velden afkomstig van zendmasten voor o.a. radio, tv, digitenne, c2000, gsm/umts, maar ook van mobiele en draadloze telefoons, laptops en draadloze computernetwerken is alleen te verminderen door het uitzetten van de zender, door afstand te nemen of door de straling af te schermen. Als dat helpt is het winst. Hetzelfde geldt voor placebo-effecten, het is (tot op zekere hoogte) positief als mensen zich beter voelen door geruststelling. Daar hoeft echter geen vermogen voor te worden uitgegeven, zoals bij sommige 'charlatans'. Uitzetten of afschermen helpt wel. Ontkennen van de gezondheidsproblemen, zoals Hugo Kroeze doet, helpt in ieder geval niet. Gezondheidsproblemen die op een rationele wijze in verband gebracht worden met electromagnetische velden moeten serieus genomen worden, vindt www.stopumts.nl. Het Factsheet 296 van de WHO over EHS is een stap in de goede richting. De hetze van Hugo Kroeze tegen www.stopumts.nl is dat daarentegen niet.

Het is raar dat uitgerekend een medewerker van een Universitair Medisch Centrum de vaststaande niet-thermische effecten van niet-ioniserende hoogfrequente straling ontkent. Blijkbaar acht het Universitair Medisch Centrum in Utrecht de zorg voor mensen met aan straling gerelateerde gezondheidsproblemen ondergeschikt aan de politieke en economische strijd tussen voor- en tegenstanders van mobiele telefonie. De bezorgdheid en de werkelijke gezondheidsklachten van de betrokken mensen zouden voorop moeten staan, niet de ontkenning van de klachten en het verzwijgen van de effecten. De mening van Hugo Kroeze is twijfelachtig, aangezien er werkelijk mensen zijn met reële symptomen en er wetenschappelijke aanwijzingen zijn dat dit met de straling te maken heeft. Voor een medicus rest maar één advies: 'in dubio abstine', bij twijfel afzien. Hugo Kroeze is echter geen medicus, hij is een elektrotechnicus.

www.stopumts.nl .Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie