De impact van 5G straling op de gezondheid. Tips voor minder straling

vrijdag, 16 november 2018 - Categorie: Artikelen

Bron: www.gezondheidenco.nl/303018/de-impact-van-5g-straling/?fbclid=IwAR24sMqavfRoXnpxnXpzwK11nzVCEbqzagO19YF7QcAWOlmYyOCD1VN_Q2w
15 juli 2018

Voorlopig is het nog niet zo ver, maar het internet van de toekomst komt er in 2020 al aan: 5G. Dit is een mooie ontwikkeling voor het internet, maar wat is de impact van 5G straling op de gezondheid?

Waarschuwing 5G
Vorig jaar waarschuwden meer dan 180 wetenschappers en dokters uit 35 landen voor de gevolgen van 5G. In een brief vragen de wetenschappers aan de Europese Commissie om de uitbreiding uit te stellen. Ze stellen dat de grotere blootstelling aan straling onder meer kanker en onvruchtbaarheid kan veroorzaken.

5G-netwerk
De uitbreiding van het 5G-netwerk is bedoeld om grotere hoeveelheden data sneller draadloos te kunnen doorsturen. Om dit mogelijk te maken moeten er meer masten gebouwd worden in de stedelijke gebieden. Volgens de wetenschappers ontkomt niemand dan nog aan de potentieel schadelijke gevolgen van de straling. De bevolking wordt immers al blootgesteld aan 2G-, 3G, 4G- en wifistraling.

Impact 5G straling
Onderzoek heeft aangetoond dat studies over de gezondheidsimpact van draadloze straling in het verleden vaak beïnvloed werd door de industrie. De wetenschappers dringen er nu op aan dat er onafhankelijk onderzoek moet worden gevoerd naar de gevolgen van 5G-straling voor de bevolking en het milieu.

Straling en tumoren
In 2015 toonde een grootschalige studie, uitgevoerd door het Amerikaanse National Toxicology Program, de gevolgen van straling bij dieren aan. Dieren die volgens de studie werden blootgesteld aan de hoeveelheid gsm-straling volgens de internationale normen, ontwikkelden vaker hersentumoren en hartafwijkingen.

Nederland voldoet aan limiet
In Nederland houden we ons volgens Kennisplatform Elektromagnetische Velden en Gezondheid aan de geldende blootstellingslimieten. Het platform heeft als taak de samenleving te informeren over wetenschappelijke onderzoeken rond straling van zendmasten. Volgens de organisatie voldoet het aankomende 5G-netwerk aan de limieten.

Elektrohypersensitiviteit
Naar schatting heeft ongeveer drie procent van de Europese bevolking last van EHS. Iemand met elektrohypersensitiviteit voelt zich door straling ernstig ziek of het last van diverse klachten. Het 5G-netwerk zal dan ook veel impact op mensen met EHS hebben. In landen als Zweden en Noorwegen is elektrohypersensitiviteit(EHS) al een erkende ziekte. Verschillende onderzoeken voorspellen dat in de toekomst zo’n veertig procent van de wereldbevolking overgevoelig wordt voor straling. De symptomen van elektrohypersensitiviteit bouwen zich geleidelijk op. Op den duur wordt iemand met EHS steeds gevoeliger voor straling.

. Symptomen van elektrohypersensitiviteit
. Oorsuizen en piepen
. Een licht gevoel in het hoofd
. Hoofdpijn
. Druk op de trommelvliezen
. Duizeligheid
. Jeukende hoofdhuid
. Sterke oorsuizen
. Irritatie voor harde geluiden
. Concentratieproblemen
. Hoofdpijn/migraine
. Misselijkheid
. Vermoeidheid
. Slaapproblemen
. Futloosheid
. Depressies

Tips voor minder straling
1. Verminder straling in de slaapkamer
Laat je mobiele telefoon buiten de slaapkamer.
Kijk televisie in een andere kamer dan de slaapkamer.
Verplaats de wekkerradio weg van het hoofdeinde van je bed.
Haal waar mogelijk stekkers uit stopcontact in slaapkamer.
Neem geen elektronisch verstelbaar bed of waterbed.
Verwijder een eventuele elektrische deken.

2. Reduceer straling van mobiele telefoons
Gebruik zoveel mogelijk de speaker functie.
Houd gesprekken kort.
Voorkom gebruik van draadloze headset.
Bel zo weinig mogelijk mobiel.

3. Verminder straling op het werk
Houd zoveel mogelijk afstand van het beeld scherm en computer.
Zet uw computer en beeldscherm uit als deze niet gebruikt wordt.

Lees hier terug hoe de GGD mensen met stralingsgevoeligheid niet helpen.

Tekst: Lisanne KloostermanLees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie