Uitgelicht: Gevaarlijke beeldvorming

woensdag, 19 september 2018 - Categorie: Artikelen

Bron: www.medischdossier.org/archief/jaargang_14/nummer_10/artikel_858/uitgelicht-gevaarlijke-beeldvorming.html
nov. 2012

Door een simpele jaarlijkse röntgenfoto van het gebit kan het risico op hersenkanker en schildklierkanker stijgen, blijkt uit onderzoek.

Jarenlang heeft de tandarts ons verzekerd dat een bitewing, zoals de gebitsfoto heet, niet schadelijk is. Uit recent onderzoek blijkt dat zelfs de gebruikelijke jaarlijkse foto, zoals veel tandartsen maken in hun praktijk, de kans op een veelvoorkomende hersentumor verdubbelt of verdrievoudigt.

De onderzoekers ontdekten dat het meningeoom – de meest voorkomende hersentumor in de meeste Westerse landen – tot drie maal zo vaak voorkomt onder mensen die deze zogenaamd onschuldige jaarlijkse röntgenfoto krijgen. Het betreft een tumor die in de hersenvliezen groeit. Deze drie vliezen omhullen de hersenen. Meningeomen maken een vijfde deel van alle hersentumoren uit en komen vaker bij vrouwen dan bij mannen voor. Bijna zeven van de 100.000 vrouwen krijgen zo’n tumor, ten opzichte van vijf op de 100.000 mannen.

Hoewel een meningeoom niet snel groeit en niet uitzaait (metastaseert), kan deze wel dodelijk zijn. Hij veroorzaakt problemen door druk op de hersenen. En hoewel maar 2 procent van de gevallen maligne is (dus uitzaait), kan ook een zogeheten ‘benigne’ meningeoom dodelijk zijn: in een derde van de gevallen zelfs binnen vijf jaar na de diagnose. Tot die tijd kan de patiënt van vele ernstige symptomen te lijden krijgen, zoals toevallen. De standaard medische behandeling is chemotherapie of – ironisch genoeg – radiotherapie.

Oud verhaal, maar nog steeds actueelLees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie