Wetenschappers binden strijd aan met droge ogen

zondag, 14 januari 2018 - Categorie: Artikelen

Bron: www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/01/11/wetenschappers-binden-strijd-aan-met-droge-ogen/
11 jan. 2018

Droge ogen of Dry Eyes Disease komt steeds meer voor. De aandoening treft ouderen en vrouwen vaker, maar wordt ook in de hand gewerkt door intensief schermgebruik, luchtvervuiling of het dragen van contactlenzen. Droge ogen worden vandaag behandeld met oogdruppels of een gel, maar die middeltjes werken maar tijdelijk. Wetenschappers van de UA en andere Europese universiteiten zoeken samen naar nieuwe behandelingsmethoden.

Kathleen Huys

Dry Eye Disease is een hinderlijke aandoening. De ogen zien rood of jeuken, je hebt permanent het gevoel dat er iets in zit. Na lange tijd kan er gezichtsverlies optreden. Ouderen en vrouwen zijn er vaker door getroffen, omdat de hoeveelheid en de kwaliteit van traanvocht met de leeftijd afneemt, en door hormonale invloeden. Wereldwijd zou tussen de 5 en de 35 procent van de volwassenen lijden aan Dry Eye Disease. Het is een van de belangrijkste redenen waarom mensen naar de oogarts gaan.

Schermkijken
Experts verwachten dat de ziekte spectaculair zal toenemen. Omdat de bevolking ouder wordt, natuurlijk, maar er zijn nog andere factoren zegt professor Koen Augustyns van de Universiteit Antwerpen. ''We kijken allemaal veel en lang op ons computerscherm, gsm of iPad en dat is niet goed voor de ogen. Ook contactlenzen kunnen de ogen beschadigen. De luchtstroom van airconditioning droogt de ogen uit. En ook de luchtverontreiniging is een bepalende factor.''

Oogdruppels
Om het probleem van droge ogen te verhelpen, zal de oogarts oogdruppels voorschrijven. Die vervangen het traanvocht en brengen dus soelaas, maar helaas slechts tijdelijk. Het oog probeert altijd vreemde voorwerpen te verwijderen, oogdruppels krijgen niet lang de kans om hun werk te doen. Als de ogen erg ontstoken zijn, krijgt de patiënt ontstekingsremmers, maar die mag hij maar een paar weken nemen.

Nieuwe therapieën?
Er is dus nood aan geneesmiddelen die langer werken. De Universiteit Antwerpen heeft daarom met financiële steun van Europa wetenschappers bijeengebracht uit Frankrijk, Spanje, Letland, Finland, Duitsland en Portugal. Koen Augustyns: ''De bedoeling is om enerzijds nieuwe producten te ontwikkelen maar ook om te werken op nieuwe methoden om die producten in het oog aan te brengen en vooral langer in het oog te houden.



Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie