De stralingsdosis van twee CT scans kan het risico op Alzheimer vergroten

woensdag, 29 november 2017 - Categorie: Artikelen

Bron: www.medischdossier.org/blog/88/de-stralingsdosis-van-twee-ct-scans-kan-het.html

De stralingsdosis van een CT (computer tomografie) of een CAT scan vergoot mogelijk de kans op het verkrijgen van de ziekte van Alzheimer. Een nieuwe studie toont aan dat reeds twee scans tijdens een mensenleven, onze hersenen op moleculair niveau kunnen veranderen.

Elektromagnetische straling
Een standaard dosis elektromagnetische straling van de scan – die een 3D reconstructie maakt van onze interne structuren – wijzigt de microgliale cellen in de hippocampus en veroorzaakt typische patronen die ook bij Alzheimer patiënten zichtbaar zijn, aldus onderzoekers van de Universiteit van Zuid Denemarken.

Mensen hebben waarschijnlijk genoeg aan één CT scan volgens onderzoeksleider Stefan Kempf, maar hij is bezorgd over de cumulatieve effecten van meerdere scans.

Moleculaire veranderingen
Zelfs lage stralingsdosis, het equivalent van twee CT scans, kan de aanleiding zijn voor moleculaire veranderingen in de hersenen die cognitief disfunctioneren veroorzaken, wat een bekend symptoom van de ziekte van Alzheimer is.

De onderzoekers hebben laboratorium muizen blootgesteld aan een dosis elektromagnetische straling welke duizend keer lager is dan de dosis die mensen ontvangen met een standaard CT scan. Ondanks de lage dosis warden verschillende moleculaire veranderingen aangetroffen in de hersenen.

Mensen worden in vliegtuigen ook blootgesteld aan elektromagnetische straling, maar deze niveaus zijn vele malen lager dan bij een CT.

Bron: Oncotarget
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27708245

Chronic low-dose-rate ionising radiation affects the hippocampal phosphoproteome in the ApoE-/- Alzheimer's mouse model.

Oncotarget. 2016 Nov 1;7(44):71817-71832. doi: 10.18632/oncotarget.12376.

Tags
dementie, hersenen, elektrohypersensiviteit (EHS)Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie