Straling en onze gezondheid

zondag, 26 februari 2017 - Categorie: Artikelen

Bron: preview.mailerlite.com/u7n9s1/570717824100598949/k3i0/
Nieuwsbrief aHealthylife.nl
26 febr. 2017


Een heel goed overzichtsverhaal met veel verwijzingen naar wetenschappelijke publicaties.

De afgelopen week werd bekend dat presentatrice Nicolette Kluijver per direct haar werkzaamheden bij RTL stopt, vanwege een beginnende vorm van longkanker. Recent heb ik in mijn omgeving ook (jonge en oude) mensen de diagnose kanker zien krijgen. Elk jaar stijgt in ons land het aantal kankergevallen. De medische wetenschap tast in het duister. Toevallig kwam ik een recent onderzoek tegen naar de effecten van straling op het ontstaan van kanker.

De onderzoekers hebben in de studie gekeken naar het effect van gsm- en wifistraling op cellen. De onderzoekers waren geschokt toen de resultaten boven tafel kwamen, omdat zichtbaar werd dat straling mogelijk kankerverwekkend kan zijn. De onderzoekers adviseren dan ook om mobiele telefoongesprekken kort te houden en het wifi-gebruik te beperken tot strikt noodzakelijke activiteiten. Hun conclusie is dat wifistraling meer effect heeft dan die van de gsm. Gsm bevindt zich in een lagere frequentieband dan wifi.

Al eerder stelden onderzoekers vast dat gsm- en wifistraling kunnen leiden tot traag zaad (1, 2, 3), geheugenproblemen (4), verstoorde hersenwerking (5, 6, 7), slaapproblemen (8, 9), hoge bloeddruk (10) en groeiproblemen bij kinderen (11, 12). Daarnaast heeft de IARC (International Agency for Research on Cancer) gsm-straling betiteld als mogelijk kankerverwekkend (13). Ook hoogleraar L. Reijnders heeft schokkende feiten omtrent straling en onze gezondheid gevonden in de medische literatuur. Dat kun je terugzien in dit online college van de TU Delft.

Recent heeft de Amerikaanse overheid nog een 25 miljoen dollar kostend onderzoek laten uitvoeren naar de effecten van gsm-straling. Helaas bleek dat gebruik van een gsm een significant hoger risico op kanker met zich meebrengt (14).

Gelukkig zijn er vele manieren om de straling te verminderen:

Zet internet (data, 3g en 4g) uit op je smartphone. Je kunt dan nog wel telefoontjes ontvangen. Je kunt ook de telefoon op vliegtuigmodus zetten voor 100% reductie van de straling.
Zet de telefoon op de luidspreker of bel met een oortje in. Hou de gesprekken zo kort mogelijk. Zelf bel ik altijd met de vaste lijn.
Leg de gsm zoveel mogelijk bij je lichaam uit de buurt, zeker tijdens het autorijden. De gsm zoekt namelijk telkens verbinding met gsm-masten.
Een ruimte omringd door metaal is eigenlijk een kooi van Faraday, die straling tegenhoudt. Daarom kun je beter de mobiele telefoon niet gebruiken in een auto, bus, trein, metro of lift. De gsm gaat er snoeihard door zenden.
Koop een telefoon met een lage SAR-stralingswaarde. Dit kan de blootstelling aan straling enorm laten afnemen.
Bel niet wanneer het bereik slecht is, bijvoorbeeld in een kelder. De straling kan daardoor tientallen keren sterker zijn in een poging om de verbinding te behouden.
Zorg dat je apparatuur is geaard. Dit kan extreem veel elektrische velden in het huis schelen. Met name bij computerapparatuur kan het veel betekenen.
Gebruik bij een laptop een extern toetsenbord en muis om blootstelling aan elektromagnetische velden te minimaliseren. Zelf heb ik een houder voor de laptop die ook nog eens de ergonomie verbetert.
Verbind je computer via een kabel met het internet. Kan je niet zonder wifi? Kies dan voor een JRS Eco Router met 95% minder straling en een uitknop voor de wifi.
Zit zo ver mogelijk bij het scherm van een computer of tv vandaan. Wellicht loont het om een iets grotere monitor aan te schaffen, zodat de afstand één meter of meer kan worden. Meestal is er dan geen EM-veld meer waarneembaar.
Eet veel antioxidanten. Een recente studie toont aan dat langdurige blootstelling aan straling onze voorraad antioxidanten kan uitputten (15). Eet dus veel gekleurde groente en fruit, zoals zwavelrijke kolen, bessen en granaatappels. Denk ook aan de kruiden kurkuma en cacao. Groene thee kan het lichaam ook van antioxidanten voorzien.
Ook antioxidantrijke supplementen kunnen helpen de weerbaarheid tegen EMF te vergoten (16, 17). Onderzoekers noemen vitamine C, E en melatonine als mogelijk interessante kandidaten (18). Daar zou ik nog glutathion, MSM, ginkgo biloba, selenium en zink aan toe willen voegen, om de cellen weerbaarder tegen elektrostress te maken.
Sommige mensen gebruiken een sticker tegen de straling. Helaas heeft mijn meetapparatuur geen vermindering van de straling waar kunnen nemen, vertrouw dus niet alleen op dit soort stickers. Aan de andere kant: baat het niet, dan schaadt het niet.

De wifinetwerken zijn exponentieel toegenomen de laatste jaren. Veel mensen hebben zonder dat ze het weten 4 wifi netwerken in huis: één voor privégebruik en één voor algemeen belang in de vorm van een hotspot. Beiden op 2.4 en 5 GHz. Nieuw is ook dat bij bijvoorbeeld Ziggo de Horizonbox via WiFi functioneert. Ik heb zelf de box niet in gebruik genomen en Ziggo verzocht de wifirouter op afstand uit te schakelen. Een wifirouter in huis kun je zelf nog beïnvloeden, in tegenstelling tot een gsm-mast op het dak. Volgens het antenneregister staan er op dit moment 43.456 mobiele telefoonantennes in Nederland:

Ik vind dat we terughoudend moeten zijn om een nieuwe techniek met mogelijke gevaren dusdanig te omarmen, zoals we nu in Nederland doen. De stralingsdichtheid is in ons land het hoogst van de wereld. We wonen nu eenmaal zeer dicht op elkaar.

Ik zal zeker niet beweren dat iedereen kanker krijgt door de straling, maar het kan er mogelijk wel toe bijdragen. Er zijn uiteraard vele andere factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van kanker, zoals luchtvervuiling, bestrijdingsmiddelen, stress, gebrek aan beweging, geen groente of fruit eten, geoxideerde vetten nuttigen, slaapgebrek, genen, ouderdom enzovoorts. We kunnen gelukkig een hoop doen om ons risico op kanker te verkleinen. Ons minder blootstellen aan straling is daar één van.

Gezonde week,
Juglen Zwaan

Voor de vele links in dit artikel, zie het artikel zelf, de link bovenaan.



Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie