LTE-Advanced / 4G+ / 4.5G (4G Versneller)

woensdag, 11 januari 2017 - Categorie: Artikelen

Bron: www.gsmhelpdesk.nl/helpdesk/11188/lte-advanced-4g-4-5g-4g-versneller
11 aug. 2016


Sinds 2012 zijn mobiele telecomaanbieders in Nederland bezig met de bouw en uitrol van nieuwe generatie LTE netwerken, in de volksmond meestal aangeduid met '4G netwerken'. Deze nieuwe 4G netwerken zijn aanzienlijk sneller dan de oudere 3G netwerken. Over conventionele 4G netwerken kunnen onder laboratorium omstandigheden download snelheden tot circa 100 Mbps en upload snelheden tot 50 Mbps. Maar 4G netwerken worden de komende jaren nóg sneller dankzij de techniek 'LTE-Advanced', ook wel eens aangeduid met '4G+'.

De snelheid van een 4G netwerk is van vele factoren afhankelijk. Op de eerste plaats is de frequentieband die gebruik wordt bepalend voor de snelheid. Lage frequenties hebben doorgaans een groter bereik (en dus dekking) en een beter doordringend vermogen in gebouwen dan hogere frequenties, maar kunnen data in een minder hoge snelheid transporteren dan op hogere frequenties. Daarnaast is ook de beschikbare hoeveelheid frequentiespectrum (de bandbreedte) bepalend hoe snel een 4G verbinding kan zijn. Hoe meer 'bandbreedte' beschikbaar is, hoe hoger de snelheid kan worden.

4G standaard
De 4G netwerkstandaard is feitelijk een 'modulair systeem' dat kan werken op iedere frequentieband en is gebaseerd op blokken 'bandbreedte' van 5 MHz of een veelvoud van 5 MHz. In Europa is voor 4G netwerken frequentieruimte in de 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 Mhz en 2600 MHz gestandaardiseerd. In de nabije toekomst wordt in Europa ook de 700 MHz band gestandaardiseerd voor 4G.

Snelheid
Ieder 'blokje' van 5 MHz aan bandbreedte is in theorie goed voor zo'n 37,5 Mbps aan downloadsnelheid. Een provider met een bandbreedte van 20 MHz in een bepaalde frequentieruimte kan dus in theorie een downloadsnelheid van maximaal 150 Mbps realiseren.

De ruimte die beschikbaar is in de 800, 900, 1800, 2100 en 2600 Mhz band is echter in Nederland en België verdeeld over drie tot vijf verschillende mobiele aanbieders. Geen enkele provider kan daardoor op één frequentieband meer dan 20 MHz aan ruimte benutten en daarmee dus hogere downloadsnelheden dan 150 Mbps behalen via de 4G netwerken. Niet alleen in Nederland en België spelen deze problemen, maar wereldwijd omdat in de meeste landen meerdere mobiele telecomaanbieders actief zijn.

Om ondanks de beperkte ruimte in ieder van de frequentiebanden tóch een hogere up- en download snelheid te kunnen realiseren én meer capaciteit te krijgen voor 4G netwerken, is LTE Advanced (vaak ook '4G+' genoemd) ontwikkeld. LTE Advanced is feitelijk een 4G versneller en daarmee vergelijkbaar met 'HSDPA' of 'HSUPA' op 3G netwerken

LTE Advanced / 4G+
Netwerken waarin LTE Advanced is geactiveerd maken het mogelijk om verbindingen op meerdere frequenties te combineren tot één verbinding. 4G+ of 4.5G is eigenlijk de marketingterm of de 'consumentennaam' voor LTE Advanced. De LTE Advanced techniek maakt het mogelijk om bijvoorbeeld 20 MHz aan bandbreedte te gebruiken in de 800 MHz band en 10 MHz aan ruimte in de 1800 MHz band. Hiermee zijn in dit geval downloadsnelheden van 225 Mbps haalbaar. De combinatie van twee frequenties voor één 4G verbinding wordt 'carrier aggregatie' genoemd.

LTE Categorieën
De 4G netwerken die in Nederland vanaf circa 2012 zijn uitgerold waren in eerste instantie 'LTE Cat.3 netwerken' met downloadsnelheden tot circa 100 Mbps en uploadsnelheden tot circa 50 Mbps. Ondertussen hebben de meeste mobiele aanbieders in Nederland en België in hun netwerken al (deels) LTE Advanced geactiveerd, waardoor hogere up- en downloadsnelheden haalbaar zijn.

Op de 4G netwerken van KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 in Nederland alsmede de 4G netwerken van Orange (het vroegere Mobistar) en Proximus in België is al LTE Advanced geïmplementeerd. Het gaat hier om 'LTE Cat.6' met maximale downloadsnelheden tot 300 Mbps. In beide landen is hier zogenaamde 'carrier aggregatie', oftewel de inzet van verbindingen over twee frequenties, voor nodig.

In de toekomst zullen 4G netwerken nóg sneller worden doordat steeds een hogere versie van LTE Advanced toegepast gaat worden. Hieronder een overzicht van de LTE Categorieën en het verwachte moment van uitrol in Nederland en België:

LTE cat. Max. downloadsnelh. Max. uploadsnelh. Carrier aggr. Implement.
LTE Cat.3 102 Mbps 51 Mpbs Nee 2012
LTE Cat.6 225 tot 300 Mbps 51 Mbps 2 frequenties 2016
LTE Cat.9 452 Mbps 51 Mbps 3 frequenties 2017*
LTE Cat.12 603 Mbps 102 Mbps 4 frequenties 2018*
*verwachte jaar van implementatie in Nederland en België

Bovenstaande tabel laat goed zien dat 4G netwerken in de toekomst nog veel sneller zullen gaan worden. Ook na 2018 zal de ontwikkeling door blijven gaan en de opstap vormen richting de komst van 5G, waarbij downloadsnelheden tot ver boven de 1 Gbps haalbaar zullen gaan worden.

Veel sneller, maar ook meer straling en meerdere frequenties door elkaar en wat die combinatie met de gezondheid doet is de vraag. Waarschijnlijk geeft dit extra negatieve effecten en een aantal ervaringsverhalen wijzen daar op.



Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie