Wetenschappers maken treinramen slimmer met nieuwe coating

woensdag, 31 augustus 2016 - Categorie: Artikelen

Bron: www.duurzaambedrijfsleven.nl/infra/17311/wetenschappers-maken-treinramen-slimmer-met-nieuwe-coating?google_editors_picks=true
30 aug. 2016


Zwitserse wetenschappers hebben een coating van metaal, die de isolerende eigenschappen van treinruiten moet behouden, doorontwikkeld om het energieverbruik voor verwarming in de trein te besparen en om de signaalontvangst van smartphones te verbeteren.

Met deze coating hebben de onderzoekers van de Zwitserse École Polytechnique de Lausanne (EPFL) een treinraam ontwikkeld dat de microgolven van zendmasten niet blokkeert, waardoor smartphonegebruikers in de trein kunnen profiteren van een betere signaalontvangst. Daarnaast zou de coating de isolerende eigenschappen van de treinruit verbeteren.

De verbeterde isolatie maakt het mogelijk om minder energie te gebruiken voor het verwarmen en koelen van de treinen. Volgens de onderzoekers zou een derde van het totale energiegebruik van treinen worden ingezet om de treincoupés te verwarmen of te koelen. Ongeveer 3 procent van de warmte en koude ontsnapt door de treinruiten, waardoor er juist meer energie nodig is om de gewenste binnentemperatuur te behouden.

Verbeterde signaalontvangst voor minder geld
De oplossing hiervoor is om de treinruiten te voorzien van een metalen coating. Bestaande metalen coatings die worden gebruikt om de isolatie van de treinramen te verbeteren, leiden volgens de onderzoekers echter tot verslechterde signaalontvangst voor smartphonegebruikers. Om de signaalontvangst alsnog te verbeteren, gebruiken zetten telecommunicatiebedrijven signaalversterkers in op de treinen. Deze kosten veel geld en hebben veel onderhoud nodig, stellen de wetenschappers.

Door de coating van metaal met een hoge-precisielaser te behandelen, zeggen de wetenschappers zowel de isolerende eigenschappen van het treinraam te kunnen behouden als de signaalontvangst voor smartphonegebruikers te verbeteren. Zo wordt de coating voor treinramen getest door de Zwitserse spoorwegmaatschappij BLS. Dankzij dit product zouden spoorwegbedrijven de dure signaalversterkers niet meer nodig hebben, stellen de wetenschappers.

Duurzame gebouwmaterialen
Naast de toepassing op treinramen, zien de onderzoekers kansen om de coating verder te ontwikkelen voor gebruik in de gebouwde omgeving. “Met de toename van Internet of Things (IoT)-toepassingen is er een groeiende interesse om de eigenschappen van gebouwmaterialen, die mobiele telefoonsignalen doorlaten, te verbeteren”, zegt Andreas Schüler, wetenschapper aan de EPFL.

Technisch mooi, maar als ze nu ook eens aan de gezondheidsaspecten zouden werken, zoals treincoupés zonder WiFi, dan zou dat een boel helpen.



Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie