'Mijn doel is om de wereld stralingarmer te maken'
zaterdag, 23 juli 2016 - Categorie: Artikelen
Bron: fd.nl/werk-en-geld/1160856/mijn-doel-is-om-de-wereld-stralingarmer-te-maken
Liza Jansen
22 juli 2016
Update: 23 juli
Krantentitel: ‘‘ Mijn doel is om de wereld stralingarmer te maken’’
Derck Mekkering is een man met een missie: hij brengt kleding op de markt die beschermt tegen de straling van onze telefoons en computers. 'Het duurt niet lang voordat smart wear écht doorbreekt, daar geloof ik heilig in.'
In de vergaderruimte van Starthub, een co-workingruimte voor start-ups en creatieven in een oude Ford-garage in Amsterdam, zit ik met mijn laptop te wachten op mijn interview met Derck Mekkering (34). Als hij binnenloopt en mij met mijn laptop op schoot ziet zitten, snelt hij direct terug naar zijn bureau. ‘Ik haal nog even een dekentje voor je.’ Even later schuift Mekkering een rode lap katoen onder mijn laptop, die er op het eerste gezicht uitziet alsof die rechtstreeks uit de stoffenwinkel komt. ‘Dit is een stralingswerende deken. Die houdt de wifi-straling van je laptop tegen’, zegt Mekkering glunderend. Een stralingswerende deken? Ik ben geïntrigeerd maar ook enigszins cynisch – ‘Hoe kan een deken dan straling tegenhouden?’ Mekkering, de man met de missie, begint aan zijn verhaal.
‘Ik heb een doel: ik wil de wereld stralingsarmer maken. Ik ben opgegroeid in een huishouden waar het draaide om telecom en mobiele toepassingen. Mijn vader was de man die de DECT-telefoon, de eerste draadloze huistelefoon, op de markt bracht.’
In 2007 overleed Mekkerings vader aan maagkanker – een ingrijpende gebeurtenis voor hem en tevens een omslagpunt. ‘Toen ik een aantal maanden na zijn dood door kreeg dat ik — figuurlijk — niet meer straalde, zag ik in dat het roer om moest.’ Mekkering schreef zich daarom in voor een thai boxing kamp in Thailand. ‘Hier hoopte ik de negatieve energie die ik sinds het overlijden van mijn vader met me meedroeg, van me af te kunnen schudden.’ Toen hij een gevecht won, merkte hij dat hij voor het eerst sinds tijden weer positieve energie kreeg. ‘Ik begon letterlijk weer te stralen.’ Op dat moment besloot hij daarom dat hij alle negatieve straling uit z’n leven wilde gaan verbannen.
Dat ging hij niet alleen figuurlijk doen, maar ook letterlijk.
Toen Mekkering enkele jaren later de documentaire Ziek van je mobieltje op Zembla zag, die de negatieve effecten van de elektromagnetische straling van mobiele telefoons behandelde, raakte hij in de ban van het gevaar van deze straling. ‘Ik voelde een soort roeping opkomen. Mijn vader was de man die de apparatuur voor de draadloze huistelefoon op de wereld had gezet. Moest het niet mijn taak worden ervoor te zorgen dat deze apparatuur veilig is en de gezondheid niet schaadt? Ja.’
Na het zien van de documentaire ging hij nachtenlang speuren op internet, op zoek naar technologieën die zich richten op straling en deze blokkeren. ‘Op een gegeven moment stuitte ik om drie uur ’s nachts op een Japans bedrijf dat zulke technologieën ontwikkelde. Ik dacht toen alleen maar: ik móet hen ontmoeten.’
RADYGO is niet de enige partij die zich richt op het bestrijden van straling. Vitalitools. Een Nederlands bedrijf dat geleidende verf, geleidende kleding, raamfolie en klamboe’s verkoopt. Ook focussen ze zich op stralingsarme wifi routers, Eco-DECTs (draadloze huistelefoons) en Eco-babyfoons, die niet afschermend werken, maar de stralingsintensiteit verminderen.
Krönjuwelen. Een Duits kledingmerk dat stralingsvrije boxershorts ontwikkelt en daarmee de ‘vruchtbaarheid van de man’ bewaakt.
Belly Armor. Een Amerikaans kledingmerk dat allerlei stralingsvrije kledingstukken ontwikkelt, waaronder zwangerschapshemdjes, -banden die je onder je kleding om je buik kunt binden en boxershorts
Met geleend geld boekte hij een ticket en vloog diezelfde week nog naar Japan. Ondertussen had hij ook de selfmade ondernemer Henrie van Beusekom ontmoet, die vanuit zijn vakgebied bekend was met elektromagnetische straling en was gegrepen door Mekkering’s verhaal. ‘Hij wilde meteen investeren.’ Het vertrouwen van zo’n selfmade man met een visie werd een belangrijke drijfveer voor Mekkering.
De reis naar Japan was het begin van zijn bedrijf RADYGO, dat stralingsbestrijdende technologie ontwikkelt die (kleding)merken kunnen gebruiken om hun producten stralingsarmer te maken. Dat geeft hen een – aldus Mekkering – ‘onderscheidend health benefit’. ‘Smart wear’ noemt hij dergelijke kleding, een branch die volgens hem nog in de kinderschoenen staat maar ‘een enorme potentie’ heeft.
Inmiddels is er een paar ton geïnvesteerd in RADYGO, werkt Mekkering op internationaal niveau samen met wetenschappers, certificeringspartijen en fabrikanten en is hij in gesprek met een aantal grote kledingmerken om een slag te maken in stralingswerende smart wear.
Zo staat RADYGO op het punt om de eerste stralingsvrije zwangerschapskleding op de markt te brengen in samenwerking met LOVE2WAIT, een Nederlands kledingmerk voor zwangere vrouwen dat in 26 landen actief is. Daarnaast is RADYGO bezig om samen met het online kledingmerk Kultivate joggingbroeken en ‘hoody’s’ (cappuchontruien) op de markt te brengen met zakken die stralingsblootstelling op het lichaam kunnen reduceren. Kultivate, dat de samenwerking met RADYGO naar eigen zeggen vooral aangaat om hun kleding een ethisch tintje te geven, omdat de consument steeds bewuster van het stralingsgevaar wordt, biedt de beschermende joggingbroeken vanaf september te koop aan.
Er zijn diverse wetenschappelijke argumenten tegen de gevaren van straling maar het onderwerp wordt, met name door onze focus op het leiden van een gezonder leven, steeds relevanter. Desondanks kan Mekkering nog niet leven van RADYGO, mede omdat de technologie omtrent het bestrijden van straling nog volop in ontwikkeling is. ‘Het is veel learning by doing’, aldus Mekkering.
Om de eindjes aan elkaar te knopen, treedt de bevlogen Mekkering in de avonduren daarom op als Elvis Presley, waarbij zijn flamboyante en excentrieke kant tot uiting komt. ‘Overdag ben ik de man van de straling, ’s avonds ontpop ik me tot Elvis, op huwelijken, schuurfeesten of Las Vegas-parties’.
Maar Mekkering is er van overtuigd dat hij binnenkort niet meer hoeft bij te klussen. ‘Het duurt niet lang meer totdat smart wear écht doorbreekt, daar geloof ik heilig in’, zegt hij vastberaden.
Stralingsgevaren
Zijn vastberadenheid is aanstekelijk. Misschien moet ik toch maar zo’n stralingswerend dekentje gaan aanschaffen.
Volgens wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn de electromagnetische velden die worden opgewekt door mobiele telefoons 'mogelijk kankerverwekkend' bij mensen. Op dit moment worden verschillende studies verricht naar de effecten op lange termijn van mobiele telefoon-gebruik. In de loop van 2016 zal de WHO op basis hiervan een nieuwe inschatting maken van de risico's. Uit een in mei gepubliceerd onderzoek van het Amerikaanse National Toxicology Program, waarbij ratten werden blootgesteld aan mobiele straling, blijkt dat er verband bestaat tussen de straling en het ontstaan van zeldzame types kanker in de hersenen en het hart van ratten.
Ook zijn er studies die het gebruik van de mobiele telefoon koppelen aan de afnemende vruchtbaarheid bij mannen van de afgelopen jaren. Als je je smartphone in je broekzak draagt, zou elektromagnetische straling naar je geslachtsorganen gaan en de vorming van abnormale sperma bevorderd worden, zo meldt Stop UMTS, een platform dat de informatie van studies wereldwijd over de gezondheidsrisico’s van mobiele communicatiemiddelen verzamelt. Ook zouden bij straling stresshormonen vrijkomen die het dna aantasten, wat op de lange termijn tot mutaties leidt, aldus Stop UMTS.
Steeds meer mensen klagen dat ze gezondheidsklachten ondervinden vanwege zendmasten, hoogspanningslijnen, mobiele telefoons, etc. Diverse internationale wetenschappers waarschuwen voor de gevaren van elektrische straling voor de gezondheid. Zo blijkt uit onderzoek van de Zweedse kankerdeskundige Lennart Hardell dat patiënten met een hersentumor die tien jaar lang de telefoon hadden gebruikt, de tumoren aan dezelfde ‘belkant’ hadden. Ook meldt hij het aantal kankerpatiënten met een hersentumor aan die belkant stijgt.
In steeds meer landen worden maatregelen genomen om burgers bewuster te maken van de gevaren van straling. In België is het sinds 1 maart verplicht om bij de aankoop van een smartphone te vermelden hoeveel straling een mobiele telefoon uitzendt. In Frankrijk mag je sinds vorig jaar geen reclame meer maken met een smartphone aan één oor. Ook is wifi op crèches in Frankrijk niet toegestaan. Het blootstellen van kleine, dunne schedels - schedels van kleine kinderen - kan namelijk een schadelijk effect hebben op de ontwikkeling van de hersenen, zo stelde een rapport van de Raad van Europa in 2011.
Vanuit de Nederlandse overheid worden dergelijke maatregelen nog niet genomen. Volgens Stop UMTS komt dat omdat de telecomsector een miljardenindustrie is, die geen baat heeft bij het bestrijden van straling.
Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie