StopUMTS Logo
how to get rid of moles 
Zoeken
   
Voorlichting
17/05/18Slimme meter: overheidsre
02/05/18Wet kwaliteit, klachten e
Artikelen
22/05/18Electromagnetic radiation
22/05/18Selected studies on elect
19/05/18Planetary Emergency
15/05/18Pall letter to California
14/05/185G - Advantages - Disadva
13/05/18Shocking analysis of bloo
Berichten Nederland
22/05/18Mobiele telefoons veroorz
22/05/18'Met de huidige insectens
17/05/18Slimme meter: Energie bes
17/05/18LTE in april goed voor 39
16/05/18Explosieve toename van kl
Berichten België
10/05/18Persbericht: Parlementsle
03/05/18Wallonië ziet af van gro
Berichten Internationaal
21/05/18USA: Kalispell School Boa
18/05/18Geschiedenis van de ontwi
11/05/18Cyprus: Derde video om de
05/05/18COMPILATION of measures t
Ervaringen | Appellen/oproepen
29/04/18Huismeting bij een famili
25/04/185 GHz WiFi en hoofdpijn:
23/04/18Nuenenaren massaal ziek d
Onderzoeken
19/05/18The Effect of the Mret Wa
10/05/18Mathematical Structure fo
10/05/18Exposure of Insects to Ra
Veel gestelde vragen
13/05/17Vakantie? Witte zo
10/07/16Zeven veel gestelde vrage
Juridische informatie
15/05/18Brit dad sues Nokia for u
02/03/18Formal Complaint to the E
26/02/185G From Space & Santa Fe
Oproepen
24/05/18Lezing in Westerhoven: Sm
25/04/18Workshop: EHS en omgaan m
19/04/18Lezing: Smartphones, WiFi
Folders
10/09/17Brochures, folders, websi
29/04/16USA: Meer dan 50 tips voo
Briefwisselingen | Archief: 2008, 2005
04/05/18Ingezonden brief (mail) n
29/04/18Mail naar: het kerkbestuu
Illustraties
 Algemeen
 Fotoalbum zendmasten
 Wetenschappelijke illustraties
Schoolbesturen ernstig in gebreke bij voorzorgplicht jegens scholieren en studenten. Lezersreactie    
Ga naar overzicht berichten in: Verhalen

Schoolbesturen ernstig in gebreke bij voorzorgplicht jegens scholieren en studenten. Lezersreactie
donderdag, 13 september 2012 - Dossier: Ervaringen burgers


Geplaatst 12 sept. 2012
Update met lezersreactie 13 sept. 2012

Schoolbesturen in Nederland zijn zo verblind door de uitstraling van de draadloze technologie dat zij geen oog hebben voor de gezondheidsklachten van hun leerlingen. Geen wonder als alle docenten met een smartphone rondlopen.

Terwijl het al jaren bekend is dat sommige medewerkers averechts reageren op de installatie van wifi, het Europees parlement opgeroepen heeft de blootstelling van de bevolking aan elektromagnetische velden te verlagen en de WHO de draadloze technologie in de klasse 'mogelijk kankerverwekkend' heeft ingedeeld (net zoals Bisphenol-A (in Frankrijk verboden) en DDT (in Nederland al jaren verboden)) zien de meeste schoolbesturen er geen enkel bezwaar in om leerlingen het studeren onmogelijk te maken.

Er is een zekere mate van intelligentie voor nodig om te beseffen dat je wel degelijk door milieufactoren gezondheidsschade kunt oplopen ook als je er zelf (nog) geen last van hebt.
Die intelligentie lijkt bij sommige onderwijsmanagers in hoge mate afwezig.

Leest u de schrijnende brief die Stopumts op 12 sept. 2012 ontving:


-----------------------------------

Beste meneer, mevrouw,

Sinds enige tijd, dat wil zeggen, sinds enkele weken voor de zomervakantie, is er bij mij op school een draadloosnetwerk (WiFi) geïnstalleerd. Hoewel men op de hoogte was van het feit dat er leerlingen bestaan die hier last van hebben, is toch de beslissing genomen om dit netwerk aan te leggen. Eerder al hadden we een speciale laptopkar waarop een 20-tal netbooks stonden, welke via een draadloze router verbonden waren met het schoolnetwerk. Op een gegeven moment moest ik met deze laptopkar gaan werken tijdens een natuurkunde uur. Dit resulteerde in een enorme hoofdpijn, welke nog behoorlijk lang nawerkte.
Vervolgens mocht ik hier niet meer mee werken en mocht ik altijd een andere plek zoeken op het moment dat deze kar toch gebruikt zou worden.

Dan volgt er een gat van meer dan een jaar waarin er niets veranderd, maar de situatie is dragelijk. Nu sinds enkele maanden hebben we dan toch een draadloos netwerk op school, hoewel de directie door de algemene systeembeheerders van onze scholengemeenschap (CSG Gronigen) was ingelicht over de problemen die mogelijk zouden kunnen ontstaan en de gezondheidsrisico's die het met zich mee zou kunnen brengen. Toch is besloten tot de installatie.

Al op de eerste dag dat het systeem in werking was, ben ik dan ook naar de teamleider Atheneum gegaan om hem te vertellen dat ik eigenlijk naar huis zou willen gaan vanwege de zeer heftige hoofdpijn, door het draadloze netwerk ontstaan. Daar was hij natuurlijk niet blij mee, temeer daar hij uit het verleden nog wist van de kwestie met de laptopkar. Het deed dus best wel pijn om €10.000 ineens te zien uitmonden in een groot probleem. Dat ik naar huis zou gaan wou hij natuurlijk niet, dus werd het netwerk alsnog direct uitgezet, temeer het nog niet in gebruik was!

Tot de zomervakantie bleef deze situatie onveranderd en heb ik enkele keren een gesprek gevoerd met een ICT'er bij ons op school. Deze heeft alle begrip voor mijn situatie en wil zeer graag een oplossing zoeken voor mijn probleem. Het probleem is ook aangekaart bij de algemene directie van de CSG. Vervolgens kwam de zomervakantie. Nu, aan het begin van het nieuwe schooljaar heeft men alsnog besloten om het netwerk tóch aan te zetten. Ik zit nu in het laatste schooljaar, Atheneum 6 dus en wil natuurlijk graag het examen met goed gevolg afleggen. Dit laatste wordt bemoeilijkt door het feit dat ik nu al ruim een week met zeer heftige hoofdpijn en duizeligheid te kampen heb. Hierdoor is mijn concentratie vaak ver te zoeken en ligt het rendement dien ten gevolge echt ongelofelijk laag.

Graag zou ik op een normale wijze mijn lessen willen volgen en gewoon met plezier naar school kunnen gaan, wat tot voor kort ook gewoon mogelijk was. Vandaag waren de klachten echter zo heftig dat ik besloten heb om na het 5e lesuur (met nog 3 uren te gaan) naar huis te gaan. Ik heb me dus afgemeld bij dezelfde teamleider met de mededeling dat het te maken heeft met het netwerk. Daar waar de ICT'er zijn uiterste best doet om tot een oplossing te komen, is het standpunt van de directie en daarmee ook dat van de teamleiders dat het netwerk gewoon aan blijft! Wat wil je ook, ze hebben tenslotte een smartphone van het werk.

Het begint er dus zeer sterk op te lijken dat er nooit een oplossing zal komen als ik niet samen met mijn ouders keihard actie ga ondernemen. Zelf heb ik eigenlijk geen idee hoe ik dit goed kan aanpakken en hoe ik kan zorgen dat er wél een oplossing gaat komen. Vandaar deze mail aan jullie, in de hoop dat er mensen zijn die mij op wat voor wijze dan ook kunnen helpen.
Per slot van rekening is WiFi niet alleen voor mij schadelijk, maar voor alle leerlingen, alsook voor het personeel.

Graag wil ik nog benadrukken dat ik absoluut niet tegen de moderne communicatie middelen ben en juist een zeer hoge interesse heb voor technische dingen. Vaak moet ik dan ook docenten helpen wanneer deze een probleem met de computer hebben, maar ook houd ik me bezig met de geluidstechniek bij bijvoorbeeld de kerstwijding of de muziekavond.

Hopelijk kunnen jullie mij verder helpen!


Met vriendelijke groeten,
Renze Krol (atheneum 6 leerling)

PS:
Zelf heb ik geen idee hoe ik actie moet ondernemen, vandaar mijn verhaal. Zelf ben ik eigenlijk helemaal zat van het telkens weer moeten klagen, uitzoeken en vertellen. Ik heb tenslotte ook wel wat beters te doen...
Graag wil ik mijn examen met goed resultaat doorstaan


--------------------------------------

Op 13 sept. 2012 ontving Stopumts onderstaande lezersreactie:

Geachte redactie,

Hierbij wil ik even reageren op de brief van Renze Krol.

In 2010 ben ik begonnen met de opleiding Bestuurskunde aan de Noordelijke Hogeschool te Leeuwarden, waar in hele gehele gebouw WiFi is geïnstalleerd (welke Hogeschool heeft tegenwoordig geen WiFi dus ik kon toen al geen kant uit). Ik ben ervan op de hoogte dat wifi schadelijke effecten heeft op de gezondheid en ik probeer daarom ook zoveel mogelijk colleges te missen, om mijzelf zo weinig mogelijk bloot te stellen aan hoogfrequente straling.

Er zitten dagen tussen dat ik er wel redelijk lang aanwezig ben en dan ben ik ook na een paar uren erg vermoeid en heb ik last van een zwaar hoofd. Als een volgzaam proefkonijntje voel ik mij erg aangetast in mijn rechten, elke keer als ik bij een college aanwezig ben, denk ik waar zijn we allemaal mee bezig.

Inmiddels zit ik in het derde jaar van de opleiding en is het de bedoeling dat ik begin met mijn halfjaar durende stage, waar ik begin september mee moest beginnen.
Ik kan terecht bij het provinciehuis in Leeuwarden. Maar na een korte bezoek aan het provinciehuis kwam ik erachter dat daar ook al WiFi geïnstalleerd is. Vanwege de WiFi ben ik dringend op zoek naar een andere stage!

Ik heb mijn leraren er van op de hoogte gebracht dat ik nog niet ben begonnen aan een stage en gevraagd welke mogelijkheden zij voor mij hebben, want ik wil wel heel graag mijn opleiding afronden. Hiervan moet ik de reacties nog even afwachten. Ook bij mij op de hogeschool hebben de docenten grote bakbeesten van smartphones en tijdens een vergadering komt dat ding op tafel en wordt er regelmatig naar gekeken . Wie hoort hier het goede voorbeeld te geven…..

Wie kan mij het helpen met het vinden van een geschikte stralingsarme stage?
En ook ik wil graag meer actie ondernemen.

Met vriendelijke groet,


Tjitske Batema
(e-mailadres bekend bij de redactie van Stopumts)


Ga terug naar het hoofdmenu
Afdrukken | Vragen | RSS | Disclaimer