StopUMTS Logo
how to get rid of moles 
Zoeken
   
Voorlichting
17/05/18Slimme meter: overheidsre
02/05/18Wet kwaliteit, klachten e
Artikelen
19/05/18Planetary Emergency
15/05/18Pall letter to California
14/05/185G - Advantages - Disadva
13/05/18Shocking analysis of bloo
09/05/185G Radiation Dangers –
07/05/18The rapid rise of Autism
Berichten Nederland
17/05/18Slimme meter: Energie bes
17/05/18LTE in april goed voor 39
16/05/18Explosieve toename van kl
16/05/1833 meter hoge zendmast in
16/05/185G komt er aan, maar wann
Berichten België
10/05/18Persbericht: Parlementsle
03/05/18Wallonië ziet af van gro
Berichten Internationaal
18/05/18Geschiedenis van de ontwi
11/05/18Cyprus: Derde video om de
05/05/18COMPILATION of measures t
02/05/18Duitsland: Erstes Handyve
Ervaringen | Appellen/oproepen
29/04/18Huismeting bij een famili
25/04/185 GHz WiFi en hoofdpijn:
23/04/18Nuenenaren massaal ziek d
Onderzoeken
19/05/18The Effect of the Mret Wa
10/05/18Mathematical Structure fo
10/05/18Exposure of Insects to Ra
Veel gestelde vragen
13/05/17Vakantie? Witte zo
10/07/16Zeven veel gestelde vrage
Juridische informatie
15/05/18Brit dad sues Nokia for u
02/03/18Formal Complaint to the E
26/02/185G From Space & Santa Fe
Oproepen
24/05/18Lezing in Westerhoven: Sm
25/04/18Workshop: EHS en omgaan m
19/04/18Lezing: Smartphones, WiFi
Folders
10/09/17Brochures, folders, websi
29/04/16USA: Meer dan 50 tips voo
Briefwisselingen | Archief: 2008, 2005
04/05/18Ingezonden brief (mail) n
29/04/18Mail naar: het kerkbestuu
Illustraties
 Algemeen
 Fotoalbum zendmasten
 Wetenschappelijke illustraties
Het Zwitserse onderzoek is zoek!    
Ga naar overzicht berichten in: Artikelen

Het Zwitserse onderzoek is zoek!
woensdag, 07 april 2010 - Dossier: Algemeen


Gerelateerd artikel: Berichten%20Nederland/4643

Een bijdrage van een onzer correspondenten:

Het Zwitserse onderzoek is zoek!

Iedereen die zich bezorgd maakt over de biologische effecten van de straling van zendmasten krijgt te horen dat deze straling keurig binnen de normen blijft. Maar deze normen beschermen ons alleen tegen oververhitting (de straling werkt namelijk hetzelfde als bij een magnetron) en zijn daarom erg hoog (want zo snel warm je niet op als je voor een zendmast gaat staan). Deze normen zijn vastgesteld door het ICNIRP en overgenomen door onze Gezondheidsraad en die Gezondheidsraad beroept zich daarbij op ht Zwitserse onderzoek dat heeft aangetoond dat straling van zendmasten geen biologische invloed heeft op de gezondheid van mensen.

Er kloppen echter drie belangrijke dingen niet aan het Zwitserse onderzoek:

Ten eerste duurde het maar drie kwartier (proefpersonen werden drie kwartier blootgesteld aan geen, weinig of veel straling en moesten vooraf en achteraf testjes doen en als daar dan verschil tussen zat, was dat kennelijk de schuld van de straling). En geen verschil betekende dan dat straling veilig was. Alsof je na n pakje sigaretten constateert dat iemand nog geen longkanker heeft en dan triomfantelijk verkondigt dat roken niet schadelijk is voor de gezondheid. Alleen al om deze reden moet iedereen die het Zwitserse onderzoek serieus neemt, onmiddellijk in een sanatorium worden opgenomen.

Maar het tweede punt weegt zwaarder: wat niet veel mensen weten, is dat het Zwitserse onderzoek heeft gevonden dat de straling van zendmasten wl invloed heeft op de gezondheid van mensen. De proefpersonen die blootstonden aan de hoogste straling, hadden meer moeite met het doen van de testjes. Pas na het toepassen van een statistisch foefje (waarvan zelfs statistici vinden dat dat in dit geval niet had gemogen) kon worden beweerd dat er geen significante (het toverwoord van de statistiek) verschillen waren gevonden. Maar verschillen waren er wel degelijk!

Alle nog niet na het eerste punt in een sanatorium opgenomen mensen die nu nog met dit onderzoek durven te schermen, moeten onmiddellijk terug naar Groep 3 om opnieuw te leren lezen, want deze informatie staat letterlijk in het wetenschappelijke artikel dat door de onderzoekers is gepubliceerd.

Het derde punt echter, maakt de eerste twee overbodig: het Zwitserse onderzoek bestaat helemaal niet! Niemand heeft het ooit gezien, vastgehouden of eraan geroken - laat staan gelezen. Hoe ik dat weet? Simpel. Het onderzoek is betaald door de telecom-industrie en de Nederlandse overheid. Je zou dus mogen verwachten dat de overheid op zn minst een kopietje van het onderzoek heeft gekregen. En dan konden u en ik weer een kopietje van dat kopietje opvragen, want daar hebben we volgens de Wet Openbaarheid Bestuur recht op; het is immers ns onderzoek. Het enige wat we nu hebben is een kort artikel dat door de onderzoekers is gepubliceerd. Maar een artikel is geen onderzoek. En er zijn nogal wat vraagtekens over het onderzoek die niet uit het artikel blijken, bijvoorbeeld over de precies gebruikte methodiek.

Bovendien zijn meerdere (elektrogevoelige) mensen tijdens het onderzoek erg ziek geworden van de straling. Zijn deze bevindingen wel of niet bij de eindresultaten meegenomen? En het artikel spreekt ook over een aantal dropouts. Wie waren dat en waarom? De antwoorden op deze vragen zouden in het onderzoeksverslag moeten staan, maar het Ministerie van Volksgezondheid-En-Nog-Twee-Dingen heeft dit verslag nooit af hoeven staan, simpelweg omdat ze het niet heeft! En dus nooit gehad heeft (want ze hebben een bewaarplicht). En de staatssecretaris heeft het dus ook nooit gehad. En de minister ook niet. En de Gezondheidsraad al helemaal niet. Nooit gezien, vastgehouden, besnuffeld of gelezen. Alleen maar dat artikeltje (wat ze gezien het tweede punt niet eens goed gelezen hebben).

De onderzoekers zelf misschien? Hebben die netjes hun aantekeningen bijgehouden? Ik vrees van niet. Er is door meerdere mensen meerdere malen vriendelijk en beleefd verzocht om het onderzoeksverslag en dat is meerdere malen net zo vriendelijk en beleefd geweigerd.

Dus, totdat het tegendeel wordt bewezen, mogen nee, moeten! we ervan uitgaan dat er geen Zwitsers onderzoek bestaat.

En in de tussentijd wordt ons land volgebouwd met prachtige nieuwe draadloze technieken die volgens n niet bestaand onderzoek niet schadelijk zijn voor uw gezondheid. Mocht u daar ooit wakker van liggen, dan heb ik nog wel een leestip voor u. Een lijstje van ruim driehonderd wetenschappelijke onderzoeken waarin wl een schadelijk effect van straling op de gezondheid is gevonden. U vindt het hier: Onderzoeken/

En mocht u nou onverhoopt toch nog iemand met het Zwitserse onderzoek zien zwaaien, doe me dan een lol en breng hem of haar naar mij. Dan maak ik er snel een kopietje van voor iedereen.

Keimpe Wiersma
Toegepast Epistemoloog


Ga terug naar het hoofdmenu
Afdrukken | Vragen | RSS | Disclaimer